20.10.2015

Akvaarion ylivuotoputket ja lasin poraaminen

BeanAnimal-putkitus.

Tämän systeemin kehitti reefcentral.com sivustolla BeanAnimal nimimerkillä kirjoittava henkilö. Tässä linkki hänen sivuilleen.
Oma aikomukseni on toteuttaa ulkoinen ylivuotolaatikko ensimmäisen kuvan esimerkistä poiketen. Eli oma tavoitteeni on tehdä kyseinen putkitus kiinteän ylivuotolaatikon kautta jolloin altaan sisältä ei mene tilaa hukkaan. Akvaarion sisälle tulee vain hyvin vähän ulkoneva ylivuoto ja näiden väliseen lasiin porataan kolme tai useampia reikiä.


Toisessa kuvassa on open channel standpipen osalista. Mielenkiintoinen valinta on tuo putken koon muuttuminen 25mm luokkaan läpiviennin kohdalta. Mahtaneekohan vaikuttaa toimintaan merkittävästi?Kolmannessa kuvassa on netistä vahingossa löytämäni kuva jo käytössä olevasta systeemistä, joka muistuttaa erittäin paljon sitä mitä itse suunnittelen putkituksen osalta.
Akvaarion poraaminen teoriassa.

Ehkä pelottavin ja järjenvastaisimmalta tuntuva asia DIY hommissa on akvaarion lasin poraaminen. Tämä ei kuitenkaan ole ollenkaan vaikea asia kun tietää mitä tehdä ja välineet ovat kunnossa.
Olen porannut tähän mennessä vasta yhden altaan pohjaan reiän ja sen perusteella uskallan hyvinkin lähteä tekemään saman uudelleen ks. Lasiin reikää.

Muistisäännöt lasin poraamiseksi:
  • Reiän keskikohdan etäisyys lasin reunasta tulee olla vähintään 1.5x sen halkaisija ja etäisyys toisen reiän keskikohdasta 2x reiän halkaisijan verran.
  • Reiän halkaisijaon oltava vähintään sama kuin lasin paksuus ja enintään kolmannes lasin leveydestä.
  • Poratun lasi reunat on aina hiottava.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti